پنج سوال مهم روزهای قرنطینه
(کیومرث کیاست)
یک/ در این روزهای کرونایی چه میکنید؟ آیا روی پروژه هنری خاصی متمرکز هستید؟
جواب: بله ، برای نمايشگاه انفرادی آيندهام كار میكنم
و طبق معمول طراحی و نقاشی میكنم و برای شاگردان هنرستان، طراحی و تاريخ هنر جهان تدريس میكنم. روزی يك فيلم میبينم و چندين موسيقی گوش میكنم . هر شب برای نمایش در صفحه اینستاگرامم دو سه كار را انتخاب میكنم و يك روز در هفته هم به خرید میروم البته با رعايت اصول بهداشتی کامل این کاررا انجام میدهم و محل هايی را بصورت قرمز و زرد و سبز مشخص كردهام و بيشتر دگمه های بانك و آسانسور را با خودكار سرپوشدارفشار میدهم و به كاردر منزل ، پخت و پز و شستن ظروف و ميوههايی كه خريداری كردهام میپردازم.
واقعیتش این است که به اين نوع زندگی عادت كردهام.
هر روز ورزش میکنم و اگر هوا آفتابی باشد به ايوان میروم و ويتامين د جذب مي كنم.
از همه اینها مهمتر این که هر روز به گلدانهای شمعدانی در خانه كه برای من يادگار روزهای تلخی هستند آب میدهم.
دو/ پیشنهادتان به مخاطبان گالری دنا برای تحمل قرنطینه در این روزها چیست؟
جواب: اين بستگي به افراد و ديدگاه و جهان بينیهای مختلف دارد
ولی به صورت كلی: كتاب ، فيلم و موسيقي و تماس تلفنی با دوستان و ديدن صفحات دوستان در دنياي مجازی.
فكر میكنم كسانيكه قبل از شیوع كرونا روابط اجتماعي وسیعی بسته به نوع كارشان داشتند در این روزها آسیب بیشتری میبینند. ولی از نظر من اين شرايط استثنايی تجربه خوبی است برای شناخت خود، محيط پیرامون و جهان ..
سه/ روزگار بعد از کرونا را چگونه میبینید؟ به نظر شما دنیا تفاوت ویژهای خواهد کرد؟ مناسبات قدرت جابجا خواهد شد؟
جواب: در اين مقطع نمیتوان نظر قاطعي داد و نياز به مطالعه و تحقيق وسیع دارد كه فكر میكنم كار هنرمندان نيست، بيشتر تخصص جامعه شناسان و مورخين و محققين و علوم مختلف است، يك كار دانشگاهی است.
ولي به صورت كلي جهان در تغيير بود و اين واقعه يك نقطه عطفی خواهد بود كه جهان يك پوست اندازی جديدی داشته باشد. از نظر من جهان با وجود كرونا غافلگير شد و به نقاط ضعف خود پی برد.
چهار/ به مخاطبین گالری دنا برای دیدن اثر هنری چه پیشنهادی دارید؟ آیا میتوانید دیدن آثار هنری یک هنرمند را به مخاطبین گالری دنا پیشنهاد کنید؟
جواب: ديدن اثر هنري نياز به آگاهی هنری دارد، مطالعه تاريخ هنر و فلسفه زيباشناسی و ديدن آثار هنرمندان در طول تاريخ و در نهايت تحولات خيلی متنوع و زياد هنر در قرن بيست و بيستويك از مواردی است كه به خوب ديدن و ارتباط با اثر هنری كمك میكند .
پنج/ در نهایت اینکه آیا شما رسالتی اجتماعی در روزگار قرنطینه برای یک هنرمند در ذهنتان قائل هستید یا هنرمند را بی نیاز به داشتن یک رسالت اجتماعی میدانید؟
جواب: كلا تمام آثار جدی دنيا را كه مورد مطالعه قرار بدهيم، نشانگر اين است كه هنرمند در شرايطهای اجتماعي خاص و حتی قبل از وقوع واقعه، نسبت به آن عكسالعمل نشان دادهاست و به تعريفی گزارشگر صادق تاريخ بوده است.
دو مورد را مي توانم در اينجا براي نمونه ذكر كنم .
مورد اول ژاك لويی داويد از نقاشان قبل و بعد انقلاب ١٧٨٩ فرانسه و مورد دوم نقاشان قبل از وقوع جنگ جهانی اول و دوم، فرانتس مارك اثری با عنوان ستيزنده ، اوتوديكس ، ژرژ گروس ، كته كولويتس و …. حتي در كار هنرمنداني كه صورت تجريدی در آثارشان مشهود است مانند كاندينسكی و مارك روتكو و خوان ميرو. در آثار همه این هنرمندان میتوان نشانههای تأثير مسائل اجتماعی محيط آنها در كارهايشان دید.
من فكر میكنم تعاريف و عناوينی مثل رسالت و امثال این مفاهیم در زمانه ما دگرگون شدهاست و همه چیز بستگی به رفتارهای اجتماعی و مقبوليت هنرمند در جامعه دارد.
هنرمندان جدی هميشه با كارشان رسالت خود را بهانجام رساندهاند و تاريخ ساز بودهاند و در مواردی هم به هنرمندانی بر میخوريم كه خارج از حوزه كاری خود به عملي اجتماعي دست زدهاند، فرانسيسکو گويا، دوميه، گوستاو كوربه، پيكاسو ، آی وی وی هنرمند چيني از آنجمله است.
با تشکر از شما
گالری دنا